header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto

Arbitrage

Zaaltips voor scheidsrechters..

3-12-2012 Komend weekend begint het zaalseizoen.
Voor iedereen die dit jaar gaat fluiten (of spelen, kijken, coachen, of begeleiden) hier onder wat tips over de belangrijkste afspraken rond het fluiten.

Veel fluit- en speel plezier deze winter!

Tips voor het indelen
  • Speel je in de zaal in de A of de senioren? Dan moet je minimaal 3 zaalwedstrijden fluiten. Meer mag ook natuurlijk... Wie zichzelf niet indeelt wordt ingedeeld door de scheidsrechterscommissie.
  • De scheidsrechterscommissie doet haar best om alle wedstrijden van scheidsrechters te voorzien. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de teams dat er ook daadwerkelijk scheidsrechters staan. Hoe meer hulp bij het zoeken, hoe groter de kans dat dat lukt.
  • Senioren en Topklasse-teams worden ofwel gefloten door bondsscheidsrechters, ofwel door één scheidsrechter van elk team. Dames 2, MC1, JD1 en MD1 moeten daarom iedere wedstrijd (ook alle uitwedstrijden) één scheidsrechter meenemen.
  • Alle overige teams worden gefloten door scheidsrechters van de vereniging die de zaalleiding heeft. We fluiten dus ook wedstrijden waar geen Almeerse teams aan meedoen. Deze wedstrijden staan als 'ZAALBLOK' in het schema.
Tips voor het zaalfluiten
  • Wees op tijd en meld je bij de wedstrijdtafel.
  • Zorg er samen met de zaalleiding voor dat de wedstrijd op tijd begint en eindigt. Uitlopen is in de zaal (vanwege andere huurders) meestal niet mogelijk.
  • Mede daarom wordt in zaalwedstrijden de tijd nooit stilgezet. Ook niet op verzoek van bondsscheidsrechters.
  • Fluit op zaalschoenen met zolen die geen kleur afgeven aan de zaalvloer.
  • Let er op dat keepers geen ijzeren gespen aan hun klompen hebben. Afplakken mag ook niet.
  • De meeste zaalwedstrijden duren 30 minuten. Na 15 minuten wisselen de scheidsrechters (dus niet de teams) van kant zonder dat het spel wordt stilgelegd (kies dus een moment waarop het spel al stil ligt). Tussen 2 wedstrijden zit 10 minuten om in te spelen etc. (de wedstrijden beginnen om de 40 minuten).
  • Wedstrijden in de topklasse duren 2 x 20 minuten (met 5 minuten rust). In de rust wisselen de teams van kant. Per wedstrijd wordt een uur zaaltijd gereserveerd.
  • Let erop dat de wisselspelers (max. 6) en begeleiders (max. 4) van beide teams zich  op de bank bevinden (en alle anderen op de tribune).
  • Stuur uit het veld gestuurde spelers altijd naar de zaalleiding (dus niet naar hun eigen bank) en geef duidelijk aan aan voor hoeveel minuten deze speler uit het veld is gestuurd.
  • Treed op tegen spelers en begeleiders die zich misdragen op en rond het veld.
  •  Blijf altijd bij het veld. Ballen die over de balk gaan, worden door de spelers zelf opgehaald.
  •  Laat altijd een strafcorner en een strafbal afmaken aan het einde van de 1ste helft en of aan het eind van de wedstrijd.
  •  Teken na afloop het wedstrijdformulier en vergeet niet te kaartnummer te noteren (vergeten = boete voor de club). Indien van toepassing, noteert je op het wedstrijdformulier welke spelers uit het veld zijn gestuurd en waarom. LET OP: Gele en rode kaarten moeten altijd worden genoteerd!

Henry Pieters

3-12-2012 @ 23:00:03 |En tot slot: om te kunnen fluiten, moet je wel je scheidsrechtersfluit meenemen... O-)